top of page

KUNST UIT DE KOP 

- KRACHT -

 

In het weekend van 30 september en 1 oktober (12-17 uur) kunt u kennismaken met de kunstenaars VanTyNaarLo (VTNL) tijdens een nieuwe aflevering van Kunst uit de Kop. De kunstenaars openen opnieuw hun ateliers in Vries. Na de vier vorige edities heeft deze kunstmanifestatie in 2023 als thema: KRACHT. De deelnemende kunstenaars tonen de bezoekers op twee locaties in het centrum van Vries wederom krachtig werk.

 

In de Bonifatiuskerk (Brink 3), de entree van Kunst uit de Kop, tonen dertien VTNL-leden krachtig werk in verschillende kunstdisciplines. Zoals ook de hele maand september op de eerste verdieping van het gemeentehuis, laten hier de kunstenaars middels beeldhouwkunst, schilderkunst en grafisch werk zien waar zij als kunstenaar staan. De deelnemers zijn zelf het hele weekend aanwezig in hun tijdelijke ateliers in Dorpshuis De Pan (bereikbaar via pad rechts van kerk), dat voor deze twee dagen is omgetoverd tot een creatief centrum. Daar kunnen bezoekers kennismaken met de kunstenaars. Zij laten in hun atelier zien hoe ze werken en wat ze maken. Ze geven de bezoekers graag de gelegenheid ook zelf kunstzinnig actief te zijn.  Hiervan wordt in de kerk een groot gezamenlijk kunstwerk gemaakt.

De deelnemende kunstenaars zijn Bernhard van Loon, John Dilling, Hieke Veenstra, Diek Boerman, Maya Vermeulen, Jeichien Stapel, Paul van der Veur, Peter Tholen, Wim Peters, Hilde Barendse, Jitske Rinsma, Linda Keuris en Mare Sliedrecht.

PROGRAMMA KUNST UIT DE KOP VRIES

- Zaterdag en zondag (12:00 -17:00 uur) expositie KRACHT in de Bonifatiuskerk

- Zaterdag en zondag (12:00 – 17:00 uur) open ateliers in Dorpshuis De Pan

- Zaterdag en zondag (12:00 – 17:00 uur) kunstboekweggeefhoek in Dorpshuis De Pan. Neem plaats in de gezellige leeshoek en neem een tweedehands kunstboek mee dat je aanspreekt. In de kerk wordt een groot gezamenlijk kunstwerk gemaakt door kunstenaars en bezoekers die met papier en verf of houtskool aan de slag willen gaan. 

Nevenactiviteiten

- Zaterdag 12:00 uur: opening Kunst uit de Kop door Bernhard van Loon (voorzitter VTNL) en kunstlezing  Lammert Joustra (schilder, beeldhouwer en docent tekenen) in de Bonifatiuskerk

- Zaterdag 15:00 uur: de act ‘Dichter bij Drenthe’ door professioneel dichter en spoken word artiest      Sacha Landkroon met collega dichter Emma Charlotte van der Kooi in de Bonifatiuskerk

- Zondag 15:00 uur en 15:20 uur: zangkoor Dames3 in de Bonifatiuskerk.

Kunstlezing door Lammert Joustra

Lammert is kunstschilder, beeldhouwer en inmiddels 33 jaar docent Tekenen en CKV aan het Wessel Gansfort te Groningen. Lammert zal bij de opening van Kunst uit de Kop dieper ingaan op het nut, het belang en het genot van kunst, waarbij ook het thema ‘Kracht’ van de groepstentoonstelling aan de orde komt. Een boeiende tentoonstelling waarbij hij een aantal aspecten voor het voetlicht brengt om het kijken te stimuleren. 

Act ‘Dichter bij Drenthe’ door professioneel dichter en spoken word artiest Sacha Landkroon met collega dichter Emma Charlotte van der Kooi in de Bonifatiuskerk.

Sacha en Emma maken deel uit van Nuchter, een kwartet dat zorgt voor een portie nuchterheid uit het noorden op kunstzinnige wijze, waarmee ze zowel interdisciplinaire kunst (spoken word, poëzie, muziek en theater) als de provincie Drenthe op een positieve manier en interactieve manier onder de aandacht willen brengen. Dichter bij Drenthe is een act waarin spoken word wordt gecombineerd met muziek die de woorden uitdrukt en benadrukt. Zo komt de tekst tot leven en nemen de performers het publiek mee in een beleving van Drenthe en haar mentaliteit. Dit doen ze met behulp van verhalen in dichtvorm, een vleugje theater, een interactief gesprek en een tweetal schapen genaamd Herman & Gerda.

Zangkoor Dames3 in de Bonifatiuskerk.

Het vocaal zang-trio Dames3 bestaat uit Antien Frets, de vaste pianist, arrangeur en middenstemzangeres, heldere sopraan Mieny Bierling en warme alt Els Vijftigschild. Ze zingen covers en smeden deze om tot eigen nummers middels arrangement, tekst & theater/vorm aanpassingen. Een optreden van Dames 3 wil raken en verluchtigen. Het thema Kracht wil Dames3 vertalen naar de kracht van kwetsbaarheid, vergankelijkheid en verbinding. Het Kunst uit de Kop gaat voor hen naar lijf – hart – ziel.

Kunstboekweggeefhoek in Dorpshuis De Pan. Neem plaats in de gezellige leeshoek en neem een tweedehands kunstboek mee dat je aanspreekt.

bottom of page